Από τα πολύ παλιά χρόνια, στη κεντρική Ευρώπη και κυρίως στο σύμπλεγμα των Άλπεων, υπήρχε η ανάγκη των ανθρώπων να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους υπόδησης από αυτά που φορούσαν στις πόλεις, εξαιτίας των ιδιομορφιών του εδάφους και των μεγάλων υψομέτρων.

  • Πλέον υπάρχουν αρκετοί τύποι και πολλές παραλλαγές στα ορειβατικά παπούτσια και αν θέλουμε να κάνουμε μια σωστή αγορά, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι έδαφος θα κινηθούμε (χώμα, πέτρα-βράχια, χιόνι-πέτρα, χιόνι-πάγος, πέτρα-πάγος).
  • Τα γράμματα από το Α έως το D χρησιμοποιούνται σε όλους τους γνωστούς κατασκευαστές για την ταξινόμηση. Από το πολύ ελαφρύ έως το πολύ βαρύ και ημι-άκαμπτο αντίστοιχα.
  • Επιλέγοντας τη σωστή κατηγορία, έχουμε πετύχει εφαρμογή και λειτουργικότητα, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για την απόδοση και την ασφάλειά μας.


ΣΑΝΔΑΛΙΑ (Α)

Το πρώτο υπόδημα που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Τα σανδάλια έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν άνεση και καλό εξαερισμό, όμως αυτή η άνεση έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερότητα στο βάδισμα και φυσικά την αντοχή του υποδήματος. Τα τεχνικά σανδάλια είναι κατασκευασμένα ώστε να σας πάνε σε μέρη που ίσως νομίζατε ότι μόνο με τις ορειβατικές μπότες σας θα μπορούσατε να πάτε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα τεχνικά ορειβατικά σανδάλια για πεζοπορία σε ζεστό καιρό και σχετικά εύκολα τερέν. Οι λάτρεις της πεζοπορίας τα έχουν πάντα μαζί τους στο σακίδιο για να περνάνε ποτάμια αλλά και για ξεκούραση.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ (Α)

Αυτά τα παπούτσια μοιάζουν σαν τα κανονικά παπούτσια τρεξίματος, έχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά, κυρίως στη σόλα, που τα καθιστούν δυνατά για να ανταπεξέρχονται στα μονοπάτια των βουνών και τα σκληρά εδάφη. Έχουν καλύτερη επένδυση και πολύ σταθερότερο κράτημα για το πόδι. Η σόλα είναι σκληρότερη από τις απλές και η γενική κατασκευή τουςς προσφέρει καλύτερη προστασία (αδιαβροχότητα, διαπνοή, άνεση κτλ).

 

 

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (Α+Β)

Αυτά τα παπούτσια είναι για πεζοπορία σε μονοπάτια και χωμάτινες διαδρομές. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ δέρμα Suede σε συνδυασμό με Cordura ή άλλα συνθετικά ελαφριά υφάσματα ιδιαίτερα ενισχυμένα. Μπορούν να προσφέρουν στον πεζοπόρο ένα άνετο περπάτημα λόγω του ότι είναι μαλακά και στρώνουν τέλεια στο πόδι από τη πρώτη κιόλας μέρα. Όλα αυτά τα παπούτσια έχουν ένα πλαίσιο κατασκευής, που παρέχει καλή υποστήριξη στα πόδια και στους αστραγάλους αν και το ύψος τους είναι σχετικά χαμηλό.

 

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΟΤΑΚΙΑ (Β)

Τα τυπικά μποτάκια ορειβασίας που μπορεί ο χρήστης να φορέσει σε σχετικά εύκολα μονοπάτια. Παρέχουν καλή στήριξη στο πόδι, είναι άνετα και βοηθούν στις πολύωρες πεζοπορίες. Συνήθως είναι κατασκευασμένα από δέρμα Nubuck ή Suede σε συνδυασμό με άλλα ελαφρότερα υλικά. Η σόλα και η γενικότερη κατασκευή τους είναι περισσότερο στιβαρή, για να δίνει αυξημένη υποστήριξη στους αστραγάλους.

 

 


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ  /  ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ (C)

Στη κατηγορία αυτή ανήκουν οι ορειβατικές μπότες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν την άνεση και την υποστήριξη που χρειάζεται ο ορειβάτης σε μεγάλες, δύσκολες και κακοτράχαλες διαδρομές, σε συνδυασμό με το ορειβατικό σακίδιο πλάτης. Λόγω της κατασκευής τους είναι ανθεκτικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια σε κάθε μορφή ορεινού μονοπατιού αλλά κυρίως και εκτός μονοπατιού. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευής τους, ανήκουν οι υψηλής απόδοσης μεμβράνες πχ Gore-Tex για να παρέχουν άριστη αδιαβροχότητα και υψηλή διαπνοή, οι υψηλής απόδοσης μεσόσολες ιδιαίτερης αντοχής για να προσφέρουν άνεση και εκμηδενισμό των καταπονήσεων των ποδιών. Έχουν ιδιαίτερα συμπαγείς σόλες ώστε να παρέχουν την απαραίτητη σταθερότητα και ασφάλεια, αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τη πρόωρη φθορά. Αυτή η κατηγορία υποδήματος προτείνεται και για τους κυνηγούς.


ΑΛΠΙΚΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ (D)

Οι μπότες σε αυτή τη κατηγορία είναι σχεδιασμένες για υψηλού επιπέδου ορειβασία και είναι κατάλληλες για μεγάλες διαδρομές σε βουνά που είναι καλυμμένα από χιόνι ή πάγο. Απαραίτητες για παγοαναρρίχηση διότι μπορούν να συνδυαστούν με crampon (ξεχωριστό εξάρτημα με καρφιά για χρήση σε παγωμένο χιόνι ή πάγο). Είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν στο χρήστη τη μέγιστη απόδοση. Η κατασκευή τους χαρακτηρίζεται από το μονοκόμματο πάνω μέρος, το παχύ στρώμα αδιαβροχοποιημένου δέρματος με ιδιαίτερα ενισχυμένη επένδυση και εσωτερική μεμβράνη για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών. Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη κατασκευή τους επιβάλλεται να είναι ανθεκτικός και προορισμός τους είναι η σκληρή χρήση.