ΔΕΡΜΑΤΑ – ΥΦΑΣΜΑΤΑ

 • ΛΑΔΟΔΕΡΜΑ

Το λαδόδερμα προέρχεται από την επεξεργασία του δέρματος κατά την οποία εφαρμόζονται επιστρώσεις ακατέργαστων ελαίων σε συνδυασμό με γαλακτωματοποιημένα έλαια. Έτσι το δέρμα αποκτά λάμψη και τη δυνατότητα να λυγίζει επανειλημμένα χωρίς να δημιουργούνται ρωγμές. Το στεγνό και χωρίς λίπανση δέρμα σπάζει πολύ εύκολα γι΄ αυτό και η λίπανση του είναι απαραίτητη για την αδιαβροχότητα, αλλά και την όψη και το χρώμα.

Το λαδόδερμα έχει όψη φυσική και επιβλητική σε διάφορους χρωματισμούς, ανάλογα με τη προέλευσή του, με ιδιότητες υψηλής αδιαβροχότητας. Είναι απαλό στην αφή χωρίς να είναι λιπαρό, όχι εντελώς στιλπνό αλλά ούτε και ματ. Είναι συνήθως παχύτερο, βαρύτερο και ανθεκτικότερο από τα υπόλοιπα είδη δερμάτων.

Τα υποδήματα αυτού του τύπου έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζωή και απαιτούν γρήγορη και εύκολη συντήρηση, χαρακτηρίζοντας έτσι την αγορά τους ως επένδυση με ανταπόδοση τη πολυετή χρήση.

 • NUBUCK

To Nubuck είναι ένα είδος δέρματος με απαλή βελούδινη επιφάνεια και είναι ένα από τα πιο ακριβά δέρματα. Σε αντίθεση με το λιγότερο ακριβό Suede, το δέρμα αυτό είναι κατά πολύ ανθεκτικότερο. Λεκιάζει όμως το ίδιο εύκολα και απαιτεί συχνά ειδική κατεργασία προστασίας κατά των λεκέδων για την επιμήκυνση της ζωής του.

Είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς στο αν κάποιο δέρμα είναι Nubuck ή Suede αφού μοιάζουν πολύ στην όψη και την αφή. Και τα δύο δέρματα λειαίνονται για να αποκτήσουν την τόσο επιθυμητή και βελούδινη υφή τους. Η κύρια διαφορά είναι ότι το Nubuck λειαίνεται στην εξωτερική πλευρά του δέρματος, ενώ το Suede στην εσωτερική στοιβάδα.

Καθώς η εξωτερική πλευρά κάθε δέρματος είναι πιο σκληρή, το Nubuck διαρκεί περισσότερο και ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στη διαδικασία της λείανσης. Εξωτερικά συχνά υπόκειται σε διάφορες διαδικασίες βαφής για τη τελειοποίηση και το φινίρισμα της όψης του, αφού η λείανσή του δημιουργεί μικρο-ψεγάδια.

Η αφή και η όψη του είναι που το κάνουν επιθυμητό και η χρήση του σε μετρίως ακριβά έως ακριβά υποδήματα είναι πολύ διαδεδομένη. Οι κατασκευάστριες εταιρείες το προτιμούν περισσότερο από το όμοιό του Suede, λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητάς του.

Για τη συντήρηση και την προστασία από λεκέδες σε υποδήματα με αυτό το δέρμα, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί βερνίκι όπως σε άλλα δέρματα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες προτείνουν τον συχνό καθαρισμό τους με απλή μαλακή βούρτσα και την ενίσχυση του προστατευτικού μανδύα αδιαβροχοποίησης τους με χρήση των κατάλληλων προϊόντων (πχ Σπρέι αδιαβροχοποίησης).

 • SUEDE

Το δέρμα Suede προέρχεται από την εσωτερική πλευρά του δέρματος, κυρίως από αρνί αλλά και από κατσίκι, μοσχάρι ή ελάφι. Κομμάτια από χοντρά δέρματα αγελάδας γίνονται επίσης Suede, αλλά λόγω των ινών τους έχουν άγριο και δασύτριχο πέλος.

Το Suede επειδή δε συμπεριλαμβάνει το εξωτερικό σκληρό τμήμα του δέρματος του ζώου, είναι λιγότερο ανθεκτικό αλλά απαλότερο από το κλασικό πλήρες δέρμα. Η απαλότητα, η λεπτή του υφή και η ευκαμψία του, το καθιστούν κατάλληλο σε εφαρμογές ρουχισμού, υπόδησης και άλλες παρόμοιες χρήσεις. Λόγω της υφής και των ανοιχτών πόρων του, το δέρμα έχει ιδιότητες διαπνοής αλλά όχι αδιαβροχότητας και έτσι λεκιάζει εύκολα.

 • CORDURA

Η Cordura είναι το εμπορικό σήμα και η ονομασία για μια πληθώρα υφασμάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων, όπως υποδήματα, βαλίτσες, σακίδια, παντελόνια, στρατιωτικό ρουχισμό κ.α. Τα υφάσματα αυτά είναι γνωστά για την αντοχή και την ανθεκτικότητά τους στην τριβή, τις γρατζουνιές, τα σκισίματα και τη φθορά.

ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ:

 • GORE-TEX

H Gore-tex είναι μια αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη. Είναι εμπορικό σήμα της W.L.Gore & Associates. Τα αδιάβροχα υφάσματα δημιουργούνται με την ενσωμάτωση μιας μεμβράνης Gore-tex ePTFE (εκτεταμένο πολύ-τετρα-αιθυλένιο). Η μεμβράνη Gore-tex ePTFE είναι η καρδιά όλων των προϊόντων gore-tex.

Δομικά χαρακτηρίζεται από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς πόρους ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι πόροι αυτοί είναι ως και 20.000 μικρότεροι από μια σταγόνα νερού απαγορεύοντας έτσι τη διαπερατότητα της μεμβράνης στο νερό. Ο μόνος τρόπος να την διαπεράσει το υγρό στοιχείο είναι όταν αυτό βρίσκεται σε αέρια μορφή (υδρατμός), λόγω του ότι τα μόρια των υδρατμών είναι περίπου 700 φορές μικρότερα από τους πόρους της μεμβράνης. Έτσι μπορεί να επιτραπεί στους υδρατμούς του ιδρώτα να αποβάλλονται στο περιβάλλον (διαπνοή) χωρίς να συσσωρεύονται στο εσωτερικό του παπουτσιού ή ρούχου. Επίσης, στη μεμβράνη εφαρμόζεται και μια στρώση ελαιοφοβικού υλικού για να τη προστατεύει από τη λιπαρότητα του ιδρώτα και του σώματος και να μην μειώνεται η ζωή της.

Η W.L. Gore & Associates παράγει μόνο τη μεμβράνη και όχι και το υπόλοιπο ύφασμα στο οποίο αυτή ενσωματώνεται. Για την απόκτησή του η εταιρεία είναι πολύ επιλεκτική στις συνεργασίες της και χρησιμοποιεί προϊόντα τα οποία υπόκεινται σε ένα μεγάλο εύρος δοκιμασιών πριν αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει. Οι εργασίες συγκόλλησης των μεμβρανών και της φόδρας γίνεται σε κάποια από τις πολλές εγκαταστάσεις που διαθέτει η εταιρεία ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υφασμάτων Gore-Tex. Το Gore-Tex Pro που έχει σχεδιαστεί για μέγιστη προστασία και αντοχή σε σκληρές συνθήκες, το Gore-tex Active που είναι ιδανικό για γρήγορη και απαλλαγμένη από περιττό βάρος ορειβασία, και τέλος το Gore-tex που είναι σχεδιασμένο για γενικότερη εφαρμογή.

 • BIO DRY

Πρόκειται για μια μεμβράνη αδιάβροχη, διαπνέουσα και αντιβακτηριδιακή. Η αντιβακτηριδιακή της φόδρα διατηρεί το δέρμα δροσερό και χάρη στα ειδικά σωματίδια αργύρου, το σύστημα BioDry αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηριδίων με αποτέλεσμα τη μείωση της κακοσμίας, της υπερθέρμανσης του ποδιού και τη προστασία από ανεπιθύμητες αλλεργίες.

Η αδιαβροχότητα της μεμβράνης με τις θερμοσφραγισμένες ραφές, παρέχει εξαιρετική προστασία από τη βροχή, το χιόνι, τον πάγο, αλλά και θερμική μόνωση για μέγιστη άνεση.

 • J-TEX

Η μεμβράνη J-Tex είναι μια αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη βασισμένη στη κατασκευή από πολυουρεθάνη. Η δομή της παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία από το κρύο και το νερό, εξασφαλίζοντας ότι τα πόδια θα παραμένουν ζεστά και στεγνά ακόμη και στις πιο ψυχρές και δύσκολες μέρες.

Για να αυξήσετε τη προστασία συνίσταται να καθαρίζεται τα υποδήματα πριν τα φορέσετε και αναλόγως με τη χρήση τους, να φροντίζετε για την αδιαβροχοποίησή τους (με σπρέι ή λίπος – ανάλογα το δέρμα).

 • SYMPATEX

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από τα υγρά και κρύα ρούχα ή υποδήματα. Η Sympatex έχει αναπτύξει μια ειδική μεμβράνη η οποία απορροφά τους υδρατμούς και τους αποβάλλει στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα παραμένει ζεστό και στεγνό ακόμη και σε έντονες καταστάσεις. Το καλύτερο είναι ότι όσο πιο έντονη είναι η φυσική δραστηριότητα, τόσο πιο αποδοτική γίνεται η μεμβράνη Sympatex.

Είναι 100% αδιάβροχη, διαπνέουσα και αντιανεμική. Έχει ελαστικές ιδιότητες που επιτρέπουν την έκτασή της κατά 300% ώστε να αντέχει στις μηχανικές καταπονήσεις. Παρουσιάσει ανθεκτικότητα στη βρωμιά και στα κατάλοιπα απορρυπαντικών, χωρίς να αλλάζει η λειτουργία της.

 

ΔΟΜΗ:

 

 • ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ:

Το άνω μέρος του παπουτσιού, προορίζεται για την προστασία και την υποστήριξη του ποδιού με την εξ’ ολοκλήρου σωστή εφαρμογή του παπουτσιού στο πόδι. Τα άνω μέρη πρέπει να είναι αδιάβροχα αλλά ταυτόχρονα να αφήνουν το πόδι να αναπνέει ώστε να αποφευχθεί η περίσσια υγρασία που προκαλεί έντονες ενοχλήσεις.

 

 

 • ΣΟΛΕΣ:

Τα υποδήματα ορειβασίας έχουν συνήθως έντονα ανάγλυφες (με προεξοχές) σόλες σκληρού καουτσούκ για να παρέχουν τη μέγιστη πρόσφυση αποφεύγοντας την ολίσθηση πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι σόλες απορροφούν και αναδιανέμουν τους κραδασμούς προστατεύοντας τα πόδια. Σε συνδυασμό με μεσόσολες αντικραδασμικές σε κάποια ορειβατικά υποδήματα, η προστασία και η άνεση μεγιστοποιείται.

 • ΓΛΩΣΣΕΣ:

Τα πτερύγια που καλύπτουν το εσωτερικό του άνω μέρους του υποδήματος, ονομάζονται γλώσσες. Είναι το μέρος του παπουτσιού που βρίσκεται κάτω από τα κορδόνια. Οι γλώσσες εμποδίζουν τα ξένα σωματίδια (πέτρες, χώμα κτλ) καθώς και το νερό να εισέλθουν στο εσωτερικό του υποδήματος.

 • ΒΑΤΕΣ:

Οι βάτες των υποδημάτων είναι το ψηλότερο τμήμα του παπουτσιού. Είναι μαλακές συνήθως με εσωτερικό γέμισμα μαλακών υλικών, αλλά ανθεκτικές στο εξωτερικό τους. Ο ρόλος τους είναι να αγκαλιάζουν και να εφαρμόζουν στο πόδι στο τμήμα της κνήμης που καλύπτεται από το υπόδημα. Προσφέρουν άνεση, προστασία από νερό, ξένα σωματίδια, τυχόν κρούσεις του κάτω μέρους της κνήμης κ.α.

 • ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΟΛΕΣ / ΠΑΤΟΙ:

Πρόκειται για το κάτω μέρος του εσωτερικού του υποδήματος πάνω στο οποίο πατούν τα πόδια. Οι εσωτερικές σόλες που είναι σχεδιασμένες στο σχήμα του ποδιού του χρήστη, εξασφαλίζουν μέγιστη στήριξη και ισορροπία και φυσικά είναι ανατομικές.

 • ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ CRAMPON:

Είναι τα σημεία σύνδεσης του αξεσουάρ crampon (συστοιχία αιχμηρών προεξοχών συνδεδεμένες μεταξύ τους με ενιαίο συμπαγή τρόπο ή με αλυσίδες / λάστιχα). Υπάρχουν σε μπότες προορισμένες για ορειβασία υψομέτρων, υψηλών απαιτήσεων. Ο ρόλος τους είναι αφού προσαρμοστούν στα ορειβατικά μποτάκια να εξασφαλίσουν πρόσφυση και κράτημα σε χιόνι και πάγο.

 

ΣΟΛΕΣ:

 • VIBRAM

Η Vibram S.p.A. είναι μια ιταλική εταιρεία που κατασκευάζει και αδειοδοτεί τη χρήσει των πολύ γνωστών εξωτερικών σολών vibram. Η εταιρεία έχει πάρει το όνομά της από τον ιδρυτή της Vitale Bramani, που ήταν αυτός στον οποίο ανήκει η εφεύρεση των εξωτερικών σολών με προεξοχές που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν  σε ορειβατικά μποτάκια, αντικαθιστώντας τις δερμάτινες σόλες με «καρφιά» ή μεταλλικά πέλματα, που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

Κάθε σόλα Vibram έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει την μέγιστη πρόσφυση ακόμα και στον πιο απαιτητικό χρήστη όσον αφορά την άνεση και την ανθεκτικότητα. Σκληρές δοκιμές, αυστηροί έλεγχοι αλλά και η τεράστια εμπειρία χρίζουν τη σόλα Vibram ως την καλύτερη σόλα που μπορεί να έχει ένα υπόδημα αφού μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών, ένα προϊόν τίθεται σε παραγωγή.

 • Μεσόσολες:

Τεχνολογία ANTI-SHOCK

Σύμφωνα με την τεχνολογία αυτή, ένα ειδικό στοιχείο πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας τοποθετείται στην περιοχή της φτέρνας. Ο συνδυασμός διπλής πυκνότητας της μεσόσολας με μικροπόρους, δημιουργεί ένα νέο πρότυπο για την απορρόφηση των κραδασμών και της μέγιστης άνεσης που προσφέρεται κατά τη χρήση ενός ορειβατικού υποδήματος.